Ilmalämpöpumpun käyttäminen talvipakkasilla - Ilmalämpöpumput - Teho-Posako

Ilmalämpöpumppu talvipakkasilla – kuinka pumppua tulisi käyttää?

Joka talvi saamme kyselyjä kuinka toimii ilma­lämpö­pumppu talvipakkasilla. Lista­simme tähän asioita, jotka kannattaa huomioda sekä saadakseen ilma­lämpö­pumpustaan parhaan hyödyn talven aikana että varmis­taakseen laitteen toiminnan jatkossakin.

Pidä pumppu lämmitys­­asetuksella

Älä pidä ilma­lämpö­pumppua automaatti­asetuksella. Silloin ilma­lämpö­pumppu alkaa viilentää, jos muut lämmön­lähteet nostavat huone­lämpö­tilan yli määritetyn. Säädä sen sijaan ilma­lämpö­pumppu lämmitys­asetukselle ja kohde­lämpötila muutaman asteen korkeammaksi kuin muissa lämmön­lähteissä. Puhallus kannattaa pitää maltillisena.

Älä suotta sammuta ja käynnistä pumppua useasti

Uudemmat ilmalämpöpumput voivat hyvin olla päällä pakkasjaksollakin. Mitä uudempi laite, sitä pakkasvarmempi se on. Vanhemmat laitteet voi olla viisasta sammuttaa, jos yli 25 asteen pakkasia on luvassa useammaksi kuin muutamaksi päiväksi. Tällöin laite kannattaa sammuttaa jo ennen pakkasen kiristymistä ja käynnistää se uudestaan vasta kun keli on lauhtunut 15 pakkasasteen tienoille. Pahin virhe, jonka ilmalämpöpumpun talvikäytössä voi tehdä on pitää se muuten sammutettuna ja kytkeä päälle vain kovilla pakkasilla.

Pidä ulko­­yksikkö puhtaana lumesta ja jäästä

Ulkoyksikön oikeaoppinen asennus auttaa talvellakin, kun yksikköön uhkaa kertyä lunta ja jäätä. Pidä huolta, että ulkoyksikkö pysyy vapaana ja poistoputkesta mahdollisesti valuva vesi pääsee virtaamaan vapaasti. Puhdista ulkoyksikkö tarpeen tullen lumesta ja jäästä.

Kuuntele laitettasi

Etenkin vanhempien ilmalämpöpumppujen toiminnasta joutuu pakkasilla pitämään vähän tarkempaa huolta, mutta manuaalin opiskelu ja maalaisjärki auttavat pitkälle. Jos laite pitää outoa ääntä, on se selkeä merkki, että pakkaset ovat sille vähän liikaa. Seuraamalla laitteesi toimintaa ja lämpömittaria opit kyllä nopeasti, missä lämpötiloissa laitteesi vielä toimii sulavasti ja pystyt jatkossa ennakoimaan tulevien pakkasjaksojen varalle.